Keuzeworkshop ‘Piet Poëzie’ of ‘Mondriaan onder het mes’
Geplaatst op: 10 juli 2017

De vakoverstijgende doorlopende leerlijn Mondriaan met de naam ‘Reis naar abstractie’ die al geruime tijd loopt, is steeds in ontwikkeling. In samenwerking met Villa Mondriaan voegden we ook afgelopen jaar weer een bouwsteentje toe. De leerlijn is gestart in de afdeling HV, maar breidt zich meer en meer uit naar andere afdelingen. In Havo/Vwo start de leerlijn in leerjaar 1 met een bezoek aan het gemeentemuseum in Den Haag. In klas 2 wordt bij het ‘theatertourtje’ de combinatie tussen beeldende kunst en theater gemaakt. En in klas 3 kunnen de leerlingen kiezen tussen de meer Alfa of Bèta combi met beeldende kunst.

Waar we vorig jaar nog niet zo ver waren en alleen de Alfa combi aan konden bieden, is er nu de workshop ‘Piet Poëzie’: een workshop waarbij de leerlingen naar aanleiding van beeldende kunst gedichten schrijven. Deze gedichten worden in de loop van de workshop songteksten op zelfgecomponeerde melodieën. Een workshop waar leerlingen van te voren soms wat huiverig tegenover staan, maar die veelal goed werkt. Vooral ook door de workshopdocenten die met hun eigen enthousiasme en muzikaliteit de leerlingen ‘meeslepen’ en tot onverwachte resultaten weten te leiden. De huivering bij aanvang deed misschien meerdere leerlingen afgelopen keer kiezen voor de vers ontwikkelde workshop waar de combi kunst en bèta wordt gemaakt.

In het scheikundelokaal vertelde restaurator Han Boersma (tevens schilderijen collectiewachter* voor Erfgoed Gelderland) over wat er allemaal komt kijken bij een restauratie van kunstwerken. Zowel de technische als de ethische kant werd vanuit zijn expertise en ervaring besproken. Na een enthousiast verhaal gingen de leerlingen ook zelf aan de slag. Met zelfgedraaide speciale wattenstokjes mochten ze even proeven aan hoe het voelt om een bestaand werk onder je ogen te zien opknappen door bepaalde handelingen. Het was bijna magisch om te zien hoe de donkere vlekken en kleuren in het schilderij omgetoverd werden tot de originele kleuren.

De leerlingen kregen de kans om een werk terug te brengen naar zijn originele glorie. Dit deden ze met grote concentratie, stap voor stap en natuurlijk erg voorzichtig. Met de wattenstaafjes konden ze aan de slag om de bovenste laag schoon te maken, later werkten ze met verschillende mengsels om de originele kleuren terug te halen. Sommige leerlingen werden zo fanatiek, dat we die moesten afremmen om op die manier ook nog te restaureren werk over te houden voor andere groepen.

* De collectiewacht werkt met de beste materiaalspecialisten van Nederland met ieder een eigen specialisme voor Erfgoed Gelderland


Sabrina Damen-Heesen
Cultuurcoördinator

Op deze pagina:

Er zijn geen tags aanwezig op deze pagina!