Gerrit Komrij College

Paarse vrijdag

Geplaatst op 12 december 2019

Op vrijdag de 13e december was het Paarse Vrijdag; ook deze Paarse Vrijdag is een dag om niet te vergeten. Paarse Vrijdag is een actiedag waarop mensen over de hele wereld paars dragen of op een andere manier met de kleur paars laten zien dat ze solidair zijn met LHBTI ‘s én jongeren die nog niet weten wat hun seksuele geaardheid is. De Paarse Vrijdag werkgroep had ervoor gezorgd dat er mooie zelfgemaakte posters door de school hingen en waardoor van te voren al zichtbaar werd dat Paarse Vrijdag eraan kwam. Op de 13e werd de regenboogvlag gehesen en deze wapperde iedereen tegemoet.

Er was veel aanspraak bij de paarse stand van SPOT Jongerenwerk. Leerlingen konden een enquête invullen en daarmee chocoladerepen winnen. De enquête werd door iemand van COC afgenomen en gaf ingangen voor goede en belangrijke gesprekken. De (vegan) regenboog cup cakes waren in no-time uitverkocht. De door leerlingen op de avond ervoor gemaakte paarse scrunchies (haarbandjes) waren hot en supersnel op. Paarse armbandjes werden gretig afgenomen, nagels werden paars gelakt, paarse teksten werden op armen geschreven, de paarse glitter vloog af en toe in het rond en behoorlijk wat leerlingen èn collega’s droegen paars. De Paarse Film ‘Love, Simon’ kreeg een luid applaus na afloop. We hopen dat deze dag een soort van ‘warm paars bad was’ voor de leerlingen en of collega’s die zich onzeker voelen over de acceptatie van hun geaardheid.

Paarse Vrijdag geslaagd
De antwoorden bron: COC

Leerlingen konden een enquête invullen. Er stonden heftige vragen in waarvan ik eerst dacht ‘zijn die niet te schokkend’, maar het bleek toch belangrijk. Juist doordat deze vragen kwamen, kon de medewerker van het COC gelijk diepgang vinden in gesprekken. De winnaar van de Tony Chocolonely krijgt bericht via Magister.

Sabrina Damen-Heesen
werkgroep Paarse Vrijdag 2019

Paarse Vrijdag geslaagd