Gerrit Komrij College

Dichter des Vaderlands

Geplaatst op 27 januari 2020
Vandaag is het precies 20 jaar geleden, dat onderstaande bericht verscheen in de Volkskrant. Ook andere kranten berichten hierover

Gerrit Komrij is woensdag op de vooravond van de eerste Landelijke Gedichtendag uitverkozen tot Dichter des Vaderlands. Ruim Drieduizend liefhebbers van poëzie brachten een stem uit….[Van onze verslaggever]
27 januari 2000, 0:00

Komrij is als ambassadeur voor de poëzie benoemd voor een periode van vijf jaar. Hij gaat minstens vier keer per jaar een gedicht schrijven bij actuele gebeurtenissen. Volgens de organisatie moet het geen ‘dichten-op-commando’ worden. Het idee is geïnspireerd op de poet laureate in Engeland, die als sinds eeuwen nationale gebeurtenissen verrijkt met een gedicht.

Aan de onderscheiding is een geldbedrag van tienduizend gulden verbonden, waarvan de dichter een kunstwerk mag aanschaffen. Ook zou Komrij elke maand een bos bloemen thuisbezorgd krijgen, maar omdat hij in Portugal woont, wordt daar waarschijnlijk een alternatief voor bedacht.

Herinnering aan Holland van Hendrik Marsman werd gekozen tot het meest favoriete gedicht. Op nummer 2 en 3 eindigden respectievelijk De moeder de vrouw van Martinus Nijhoff en De gestorvene van Ida Gerhardt.