Gerrit Komrij College

De Portugezen komen

Geplaatst op 17 februari 2020

Deze week zijn 22 leerlingen van onze school betrokken bij een uitwisseling met een school uit het Portugese Oliveira do Hospital. Dat is de plek waar tot 2012 Gerrit Komrij woonde en tot voor kort ook zijn partner Charles Hofman.          

Gerrit overleed in 2012, kort voor de opening van zijn college in Winterswijk, waar hij een haat-liefde-verhouding mee had. Toen we voornemens waren zijn naam op de gevel van de nieuwe school te plaatsen, schreef hij terug: “ach, ik weet het niet, maar mijn moeder zou het erg aardig hebben gevonden.” Niets was minder waar! Gerrit was maar wat ingenomen met een naam in grote verlichte letters op een gevel in zijn dorp. Er zou weer enige ophef en deining ontstaan, zo moet het in het hoofd van deze eeuwige rebel hebben gespookt. Gerrit bleef een onruststoker pur sang.         

Niet voor niets draagt de school de naam van een groot Nederlands schrijver en bijzondere Winterswijker. We vinden dat we daar dan ook aandacht voor moeten hebben, want anders hadden we ook het Pietje Puk College op de gevel kunnen spijkeren. In dat verlengde is de uitwisseling met onze partnerschool in Oliveira do Hospital ontstaan. We laten leerlingen kennismaken met het dorp in Portugal waar Gerrit de laatste jaren van zijn leven doorbracht, we oefenen met teksten van hem, we koken Portugees, we spreken een woordje over de grens en we maken kennis met land en cultuur uit het zuiden. Het is een kennismaking met anderen die een leerschool voor het leven in zich heeft.

Het wordt dit jaar een bijzondere uitwisseling omdat ook van het gemeentebestuur van Oliveira do Hospital en van de directie van de school een afvaardiging meereist. Nadat docenten en leerlingen een aantal jaren met elkaar hebben opgetrokken, is het nu ook de beurt aan de bestuurders van gemeente en school om elkaar te leren kennen.

De Portugezen komen. Dat voelt na een aantal jaren vertrouwd: er zijn vriendschappen ontstaan, we begrijpen elkaar en het verschil tussen noord en zuid is voor ons geen drempel meer.

Ed de Graaf
Directeur facilitair