Gerrit Komrij College

Van Gogh onder de loep

Geplaatst op 8 februari 2020

De module ‘Van Gogh onder de loep’ is een uitstekend voorbeeld van vakoverstijgend onderwijs waarbij kunst gecombineerd wordt met verschillende natuurwetenschappen: scheikunde, biologie en natuurkunde. Aan de ene kant gaat het over de kunst en de kunstenaar en aan de andere kant over de natuurwetenschappen die een bijdrage leveren aan het beter begrijpen van het werk van Van Gogh.

Wij zijn meer te weten gekomen over de manier van werken van Van Gogh. Op welke manier ontwikkelde hij zijn techniek? Welke pigmenten gebruikte hij en hoe veranderde dat in de loop van de tijd? Gebruikte hij zijn kleuren impulsief of was zijn kleurgebruik theoretisch onderbouwd?     

We zijn gestart met het maken van onze eigen pigmenten. Vervolgens hebben wij zelf olieverfpasta gemaakt die de basis vormde van onze olieverf. Dank aan Greven en Corbeel Natuursteen uit Winterswijk die van afvalmateriaal tegels en lopers hebben gemaakt zodat wij de pigmenten voldoende fijn konden krijgen.

Naast het begrijpen en bestuderen van de verschillende technieken en theorieën, was er ruimte voor het maken van een schilderij. Spannend voor veel bèta-leerlingen die niet vaak schilderen en meestal heel precies werken. Met een schilderij van Van Gogh als inspiratie, gingen de leerlingen (en docent) aan de slag met schetsen, kleuren mengen en lagen opbouwen.

Hieronder is de uitkomst te bewonderen! Wij zijn erg trots het werk van de leerlingen te laten zien. Ieder heeft zijn grenzen verlegd, nieuw talent ontdekt en op een ontspannende manier het vak NLT afgesloten.

van-gogh

Dana Olde Nordkamp
Docent Kunst

Marieke Hogeboom
Docent Scheikunde