Gerrit Komrij College

Expeditie tandpasta h/v3

Geplaatst op 4 juni 2021

Afgelopen jaar hebben we veel thuis gezeten en weinig practicum kunnen doen. Nu zijn we zijn weer terug op school. Hoe kunnen we het jaar leuk, creatief, motiverend maar ook leerzaam afsluiten? Yes, Expeditie Tandpasta – tandpasta voor survivallers! Ontwerpen en onderzoek doen bij scheikunde!   

In meerdere lessen werken leerlingen aan hun survivaltandpasta. Elk ontwerpteam krijgt een eigen ontwerpopdracht van een zogenaamde survivaller met specifieke tandproblemen en wensen. Zo wordt geen enkel eindproduct hetzelfde. De gekke setting van een onbewoond eiland en de specifieke wensen van de opdrachtgever zorgen er ook voor dat leerlingen niet naar de perfectie streven van een tandpasta uit de winkel – al is dit beeld nog regelmatig moeilijk om los te laten!

Ze proeven, voelen en ruiken natuurlijke stoffen en groeperen die op basis van eigenschappen. Ze bedenken en maken hun zelfbedachte tandpasta’s en testen die aan hun eisen. Leerlingen brainstormen ideeën en wisselen tips uit tussen ontwerpteams om hun tandpasta verder te verbeteren. In de laatste lessen ontwerpen ze ook een bijpassende verpakking! Kortom: leerzaam, gezellig en lekker veel practicum!

Daphne Eikenaar, TOA
Marieke Hogeboom, Scheikunde / NLT Docent