Gerrit Komrij College

Limburgse vlaaien als sfeerbepaler

Geplaatst op 9 juli 2021

Als je jarenlang de eindverantwoordelijkheid van een school voor voortgezet onderwijs draagt en je je inzet voor 1400 leerlingen en 180 collega’s dan lonkt uiteindelijk een welverdiend pensioen. Sjef Lommen neemt de komende weken afscheid van zijn school, het Gerrit Komrij College.      

Deze gemoedelijke Limburger kwam na een rectoraat in het verre Zeeland terecht in het Winterswijkse, in een weerbarstige Achterhoeks decor. Er waren geen Limburgse vlaaien of Zeeuwse babbelaars als sfeerbepalers, maar krentewegge en balkenbrij die je moet leren eten. Dat was wennen voor deze amateur-muzikant die met zijn saxofoon de Limburgse levensvreugde de school binnenbracht en samen met de onderwijsteams de school moest voorbereiden op de naderende krimp. Dat gaf kansen en bepaalde ook de afslag die het Gerrit Komrij College de komende jaren inslaat.

De richting is bepaald, de klus is nog niet af, maar Sjef Lommen heeft aangegeven dat het tijd is om het stokje van het rectoraat over te dragen aan een nieuwe rector. Hij heeft de wens om op eenvoudige wijze afscheid te nemen en dat gebeurt in kleine kring en op gepaste wijze. Dat is typerend voor Lommen die geen man is van grote woorden en grote gebaren. Hij gaat genieten van zijn kleinkinderen en van de Achterhoek, want deze Limburger is nog lang niet uitgefietst in het mooie coulisselandschap.

Sjef bedankt en het ga je goed!