Gerrit Komrij College

Een nieuwe start

Geplaatst op 3 september 2021

Na een wisselvallige zomer openden deze week de deuren van het schoolgebouw weer voor onze leerlingen. Een collega zei treffend: dan verandert het gebouw weer van een kantoor in een school. En dat is de spijker op zijn kop. Met alleen medewerkers volop in voorbereiding op het nieuwe schooljaar is het toch vrij stil. Leerlingen brengen leven, dynamiek en energie. Maar pas samen zijn we school.

Afgelopen woensdag stond ik samen met het managementteam het eerste en tweede lesuur bij de deur om de leerlingen en collega’s te ontvangen. Het is dan altijd bijzonder om de enorme verschillen tussen leerlingen te zien in de wijze waarop zij binnenkomen. De één open en duidelijk zin hebbend in het nieuwe schooljaar. De ander soms letterlijk gebukt onder het weer naar school moeten gaan. De derde ingetogen, bijna verlegen, wanneer zoveel volwassen tegelijk goedemorgen zeggen. En hoe meer verschillen tussen leerlingen, hoe leuker het wordt! Dan kun je namelijk echt van en met elkaar leren.

Daarmee maken we een nieuwe start. Na een opnieuw rommelig schooljaar door alle verschillende vormen van onderwijs die aangeboden zijn, leeft de brede hoop dat we komend jaar een ‘normaal’ schooljaar kunnen draaien. Een schooljaar waarbij we in ieder geval zo veel mogelijk in contact en verbinding met de leerlingen en hun ouders/verzorgers zijn. Een schooljaar waarin met plezier geleerd wordt, leerlingen uitgedaagd worden de lat hoger te leggen en waarin het zelfvertrouwen van leerlingen groeit.

Ook voor mij persoonlijk is het een nieuwe start. Inmiddels ben ik al twee weken volledig ondergedompeld in de school en leer ik de mensen en de organisatie kennen. Wat vooral opvalt is de enorme drive onder de medewerkers om er voor de leerlingen iets van te maken. Tegelijk liggen er uitdagingen op het gebied van leerachterstanden, maar ook leerlingen met juist een voorsprong, het vormgeven van het versterkt techniekonderwijs, het ontwikkelen van het praktijkgerichte vak op de mavo en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is dus genoeg te doen. En daar ga ik met plezier en vertrouwen mee aan de slag. Ik wens iedereen een bijzonder fijn schooljaar toe.

Jeroen Sanders
rector