Gerrit Komrij College

Levensechte kandidaat-raadsleden op bezoek

Geplaatst op 14 maart 2022

Argumentatieleer kan een belangrijk onderdeel zijn van de leerstof Nederlands. Leerlingen leren theorie over argumenteren en uiteraard passen ze die theorie ook toe. Hoe mooi is ’t dan dat we raadsleden uit de gemeenteraad van Winterswijk bereid vinden om in de les te komen?            

Afgelopen week verzorgden raadsleden gastlessen bij ons op school voor de klassen havo-4 en vwo-4,5. Dat alles is een mooie voorbereiding op wat komen gaat op 16 maart aanstaande, de gemeenteraadsverkiezingen. Onze burgemeester en onze rector stuurden deze week een brief naar alle 15-, 16- en 17-jarigen van onze school met het verzoek mee te doen aan de schaduwverkiezingen die op onze school op 16 maart worden gehouden. Er komen stembusjes en gedurende de ochtend kunnen alle uitgenodigde leerlingen met hun brief een stempas halen en zo hun stem uitbrengen op de partij en kandidaat van hun keuze. Leerlingen van de afdeling D&P zijn betrokken bij de organisatie.

Leerlingen leren met raadsleden die ook de belangen van jongeren behartigen te discussiëren en leren meer over de route van ‘wens naar uitvoering’. Zo kunnen er bijvoorbeeld vragen gesteld worden over de nachttrein van Arnhem naar Winterswijk, het stikstofbeleid, meer uitgaansgelegenheden in Winterswijk en het SKB. Raadsleden kunnen veel informatie brengen, maar ook halen! Wat moet Winterswijk bieden om leerlingen -eventueel ná hun studie elders-  terug te laten keren naar Winterswijk?

We kiezen ervoor om tijdens de lessen Nederlands jonge raadsleden met onze leerlingen contact te laten maken. Waarom kiezen zij ervoor om politiek actief te worden en wat heeft hun partij onze jongeren te bieden. Het kunnen mooie gesprekken worden over de werking van onze democratie die we met elkaar moeten koesteren en bewaken.

Op 15 maart aanstaande gaan de lijsttrekkers in de theaterzaal van onze school het debat aan over belangrijke lokale onderwerpen. Ook hier nemen onze leerlingen de rol van gastheer op zich. De afdeling HB&R zal die avond de ontvangst van alle kandidaat-raadleden met een buffet verzorgen.

docenten Nederlands