Gerrit Komrij College

Jongeren adviseren de gemeente Winterswijk over het Winterswijkse landschap

Geplaatst op 22 april 2022

Aanpassingen in het maaibeheer, een lokale markt om streekproducten meer onder de aandacht te brengen, een volledig en breed programma om de (wilde) bijen te helpen, educatieve kinderboerderijen en zonnevelden waar ook biodiversiteit een kans krijgt: de ideeën van de leerlingen van het Gerrit Komrij College over het landschap in Winterswijk zijn creatief en gevarieerd.

Winterswijk heeft een oud cultuurlandschap met een bijzondere biodiversiteit, een landschap waar Winterswijk trots op is. Helaas staat, net als op veel andere plekken, ook het landschap in Winterswijk onder druk. De gemeente Winterswijk staat hier dan ook voor een uitdaging; een uitdaging waarin de stem van jongeren niet genegeerd mag worden.

Maar wanneer is een landschap nu eigenlijk ‘goed’? Zo’n 40 jongeren uit 4 VWO van het Gerrit Komrij College werden uitgedaagd om met hun frisse blik te onderzoeken en vast te stellen waar volgens hén het landschap in Winterswijk aan moet voldoen. En wel zo dat zowel de biodiversiteit als de gebruiker ervan profiteert. Met deze opdracht hielden de jongeren zich de afgelopen vijf weken bezig. Dit doen ze in het kader van het IVN Jongeren Adviesbureau, een initiatief van IVN Gelderland, Provincie Gelderland en gemeente Winterswijk.

Op 22 maart maakten de jongeren kennis met hun opdrachtgever Arjen Poelmans van de gemeente Winterswijk en hun opdracht. Gedurende het project vormden ze hun eigen adviesbureau, met aansprekende namen als BijNa, Adviesbureau ‘de Page’ en VWO (Voor Winterswijk & Omstreken) gingen de leerlingen onder begeleiding van Robert Kwak op excursie om met eigen ogen het landschap te zien en ervaren. Ook gingen de leerlingen in gesprek met mensen die op verschillende manieren betrokkenen zijn bij het buitengebied van Winterswijk. Het cultuurlandschap, het Nationaal Landschap Winterswijk en de rol van Winterswijk als Natura 2000 gebied kwamen hierbij uitgebreid aan de orde. Onder leiding van Pascal te Welscher, docent Biologie aan het Gerrit Komrij College, stelden de leerlingen verschillende criteria op voor de inrichting van het buitengebied van Winterswijk.  

Op woensdagmiddag 20 april mochten de leerlingen hun ideeën in de raadzaal presenteren aan onder meer betrokken ambtenaren, Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk en een enthousiaste wethouder Elvira Schepers: “We zijn ontzettend onder de indruk van jullie goede adviezen, de uitvoerigheid van jullie onderzoek en de manier waarop jullie hier gepresenteerd hebben.”

Ook gaven sommige leerlingen aan dat dit project de ogen heeft geopend: “Hiervoor was ik eigenlijk niet echt bezig met biodiversiteit, ik zag er wel eens wat van in het nieuws. Nu wandel ik veel meer buiten en ben ik meer geïnteresseerd in hoe de natuur in elkaar zit.” Ook gaven leerlingen aan zich nu meer bewust te zijn van hun eigen omgeving en dat niet alles in de natuur vanzelfsprekend is.

De gemeente Winterswijk gaat de adviezen bundelen en afwegen wat ze mee gaan nemen in de toekomstige plannen.

Dit project is onderdeel van het Jongeren Adviesbureau – Achterhoek, waarbij jongeren uit regio Achterhoek uitgedaagd worden na te denken over duurzame vraagstukken op het gebied van biodiversiteit in het buitengebied. Met IVN Jongeren Adviesbureau betrekt IVN jongeren bij hun eigen leefomgeving en beslissen jongeren mee over hun eigen duurzame toekomst. Want jong geleerd is oud gedaan!