Gerrit Komrij College

Winterswijk sluit Gerrit Komrij voorgoed in zijn armen

Geplaatst op 4 juli 2022

De Komrijdag van 23 juni jl. heeft op velen een onuitwisbare indruk gemaakt. Niet alleen door de inhoudelijke kant van de dag, maar ook door de sentimenten die het losmaakte. Het lijkt erop dat Winterswijk haar verloren zoon voorgoed in de armen heeft gesloten en nooit meer los zal laten.       

Het programma werd geopend door Arie Pos die in de bomvolle winkel van boekhandel Kramer zijn boek “De wording van Gerrit Komrij” presenteerde en het eerste exemplaar uitreikte aan locoburgemeester Sandra Metaal-ten Dolle.   

’s Middags volgde de onthulling van de muurschildering van Gerrit Komrij door oud-burgemeester Thijs van Beem samen met kunstenaar Paul Wieggers. Van Beem:

”Gerrit had een haat-liefde verhouding met Winterswijk. Op onnavolgbare wijze fileerde Gerrit het ‘rode’ gemeentebestuur dat afbraak van oude monumentale gebouwen hoog in het vaandel had staan, om plaats te maken voor parkeerplaatsen.”

Thijs van Beem

Volgens de oud-burgemeester is bij Komrij de liefde voor Winterswijk nooit verdwenen. Daarom is het mooi dat de organisatoren voor het gedicht “Winterswijk” gekozen hebben:

“Geen wegen lopen er naar toe maar navelstrengen ………..”.  

Kort daarop toog de steeds langer wordende stoet belangstellenden naar het Museum van Wenters waar Bram Stemerdink, die net als Komrij in de Iepenstraat is geboren, een vlammend betoog hield voor de vrijheid van het woord en daarna de permanente tentoonstelling over Komrij opende. “Wij spraken altijd plat Wenters met elkaar en konden dat ook niet laten als we elkaar bij een presentatie of lezing in bijvoorbeeld Amsterdam ontmoetten. De volumeknop ging dan omhoog en voor een verbijsterd publiek hadden we het dan luidkeels over de “kolde drukte van de stadse leu” en ook de Driekusman mocht dan niet ontbreken. Per slot van rekening waren we twee jongens uit de Iepenstraat die trots waren op hun afkomst.”    

De Komrijdag werd besloten met een rede in het prachtige Doopsgezinde kerkje door Komrij-kenner Onno Blom met de veelzeggende titel “Een waarlijk goddelijke hypocriet – Gerrit Komrij als polemist”. Twee leerlingen van ons GKC, Kasja Burgers en Feline Konings brachten het Lied “Simpel Verlangen” ten gehore waarvoor Komrij de tekst en Huub van de Lubbe (De Dijk) de muziek schreef. Een daverende applaus was hun verdiende beloning.

Zo kwam er een eind aan en onvergetelijke Komrij-dag. Het lijkt alsof veel Winterswijkers hun verloren zoon Gerrit Komrij weer in de armen hebben gesloten. En dat is mooi……

Gerard Venhuis
Bestuurslid Stichting Komrij Winterswijk