Gerrit Komrij College

Het kledingproject bij science

Geplaatst op 23 september 2022

Onze science-leerlingen namen deel aan een project over het maken van stoffen. Handvaardigheid zou voor de hand liggend zijn om dit onderdeel te behandelen, maar hoe mooi is het om eens buiten de box te denken en het onder te brengen bij science-leerlingen. In de bovenbouw havo en vwo kunnen de leerlingen kiezen voor het vak Natuur Leven en Technologie.              

Bij dit vak krijgen de leerlingen modulair onderwijs, waarbij ze 10 weken bezig zijn met 1 onderwerp dat van alle kanten belicht wordt. Hoe mooi zou het zijn om een groep leerlingen kennis te laten maken met de Winterswijkse textielindustrie en ze na te laten denken over kleding en duurzaamheid.

Een idee was geboren

Negen havo-4 leerlingen zijn samen met docent handvaardigheid en Technisch onderwijsassistente science aan de slag gegaan met dit idee. Om te beginnen werden we uitgenodigd door het textielmuseum om daar een kijkje te nemen in het museum en de weefgetouwen in werking te zien, het idee was dat we ook stoffen van het textielmuseum zouden gebruiken voor het ontwerpen en maken van de kleding. Hierna mochten we een kijkje nemen in de textielfabriek van Gaudium, de leerlingen waren vooral verbaasd over het feit dat er midden in Winterswijk zo’n grote fabriek stond. Maar ook het proces van de weeftechnieken was erg interessant.

Al gauw hadden we in de gaten dat het met de kleine stukjes textiel van het museum lastig zou worden om kleding te ontwerpen, maar daar kregen we hulp van Gaudium. Van hen hebben we een aantal mooie stukken textiel gekregen waar de leerlingen mee uit de voeten konden.

En dan het leerproces, hoe ga je ontwerpen, hoe werkt patroontekenen, hoe werkt een naaimachine en kun je kleding maken met meubel,- en interieur stoffen? Het leek moeilijker dan van te voren gedacht. Maar het heel veel inzet is het de leerlingen gelukt om toch wat moois neer te zetten. Het waren pittige weken, waarbij menig leerling veel extra uren achter de naaimachine zat om het werkstuk af te krijgen. Aan dit project zat ook een theoretische kant. Leerlingen mochten nadenken over duurzaamheid in de kledingindustrie. Door hier wat dieper op in te gaan, hopen we dat deze leerlingen in de toekomst wat duurzamer om zullen gaan met kleding.

Leerlingen vonden het project leerzaam en zelfs leuker dan ze vooraf gedacht hadden.

Rian van der Vuurst
Technisch onderwijsassistente