Gerrit Komrij College

Laptops

Om bij te dragen aan de digitale ontwikkeling van de leerling heeft het Gerrit Komrij College ervoor gekozen te werken met laptops in de klas. Naast het gebruik van dit moderne medium, zit het vertrouwde (werk)boek nog steeds in de schooltas. Deze mix van leerstijlen heet ‘blended learning’.

Voor deze vorm van gecombineerd leren is een eigen laptop onmisbaar. Er wordt van leerlingen verwacht dat ze op school én thuis met een laptop kunnen werken. Onze leerlingen zitten niet de hele dag achter de computer. De leerboeken blijven de komende jaren zeker in gebruik. Dat betekent ook dat klassikale instructies en andere werkvormen gewoon gebruikt blijven worden. Het gaat ons bij het werken met laptops en de digitale leeromgeving vooral om de diversiteit in aanbod en de afwisseling in de manier van werken. Het gebruik van ICT moet een toegevoegde waarde hebben binnen het vak.

The Rent Company

Voor het werken met laptops is het Gerrit Komrij College een samenwerking aangegaan met The Rent Company. De missie van The Rent Company is: ‘Elke leerling toegang geven tot digitaal onderwijs.’ Bij The Rent Company kun je laptops huren of kopen, met daarbij het Easy4u zekerheidspakket voor service, garantie en schade- en diefstaldekking. Zo is uw zoon of dochter altijd verzekerd van een werkende laptop in de klas en heeft u er geen omkijken meer naar.

Via onderstaande video’s krijgt u meer informatie over het aanbod van The Rent Company.

Online Informatieavond The Rent Company

Uitleg Easy4u abonnement The Rent Company
Waarom een educatielaptop? The Rent Company

Bekijk onderstaande video waarin onze collega uitleg geeft over het laptopgebruik.

Klik op onderstaande logo om naar de webshop te gaan

Veelgestelde vragen over de aanschaf en het gebruik van laptops

Waarom laptops?

Persoonlijke devices, zoals laptops, maken nieuwe manieren van werken mogelijk die van meerwaarde zijn voor het leren van uw zoon of dochter. Deze meerwaarde zit in veranderingen in pedagogiek en didactiek. Waar een pen of boek één stuk gereedschap is dat in de les gebruikt kan worden, kun je een laptop zien als een gereedschapskist vol met verschillende soorten gereedschap die je kunt gebruiken wanneer het nodig is.

Zit mijn kind de hele dag achter de laptop?

Nee, bij ieder leerdoel kijken we hoe we dit het beste kunnen bereiken. Kan het beter zonder laptop, dan doen we dat natuurlijk zonder laptop. We streven naar een manier van werken waarbij laptopgebruik niet betekent dat leerlingen alleen maar achter het scherm zitten. Ook wordt de laptop gebruikt om samen aan opdrachten te werken.

Welke laptop moet ik kopen?

Dat kiest u natuurlijk zelf. Het is wel van belang dat de laptop beschikt over Windows 10. Als school adviseren wij om een laptop bij The Rent Company te kopen of te leasen. Dit bedrijf verkoopt een aantal modellen, waarvan wij denken dat ze in ieder geval vier jaar meegaan. Naast de specificaties is gekeken naar bouwkwaliteit. Bij low-budget consumentenmodellen is deze soms onvoldoende. Welk model u het beste kunt kiezen, hangt af van uw budget en van wat uw zoon of dochter met de laptop gaat doen. Het verschil zit hem vooral in het scherm en processor. Een laptop met een touchscreen kan interessant zijn om van te lezen en om aantekeningen op te maken, omdat deze ‘tastbaarder’ is en het beste van twee werelden combineert (laptop en tablet). Wat u ook kiest, de geselecteerde modellen voldoen prima voor de gewone schooltaken. Wilt u gespreid betalen en verzekerd zijn tegen schade aan de laptop, dan heeft The Rent Company interessante koop/lease opties.

Ben ik verplicht een laptop aan te schaffen?

Het is als school in Nederland niet toegestaan ouders te verplichten een laptop aan te schaffen. U kunt dus de keuze maken dit niet te doen. Om uw zoon of dochter zo goed mogelijk onderwijs aan te kunnen bieden, hopen wij echter dat u welwillend tegenover ons verzoek staat en gebruik maakt van de verschillende mogelijkheden een laptop aan te schaffen of te huren.

Waarom een Windows laptop en geen Chromebook, Macbook of tablet (iPad)?

Bestaande systemen zoals Magister en Office365 maken dat niet alle type devices geschikt zijn om mee te werken binnen ons onderwijs. Werken met iPads of Chromebooks in combinatie met deze systemen zorgt vaak voor problemen. Ook is veel software van uitgevers geoptimaliseerd voor gebruik op een Windows-laptop. Gebruiksgemak en functionaliteit zijn leidend geweest bij het maken van een keuze voor de devices bij The Rent Company.

Wat kost een laptop?

Wij raden aan om een laptop aan te schaffen bij The Rent Company waar we twee modellen hebben geselecteerd. De prijzen voor koop/lease inclusief twee, drie, vier of vijf jaar verzekering tegen schade vindt u in de flyer van The Rent Company. Voor het leasecontract is geen BKR registratie nodig.

Mijn zoon of dochter heeft al een eigen device, mag hij/zij deze ook gebruiken?

In principe wel. Wel adviseren wij om goed te kijken of deze voldoet aan de specificaties die wij als school aan een device stellen. De laptop moet namelijk beschikken over Windows 10, een beeldscherm van 11 tot 15 inch en een accuduur van minimaal 6 uur. In geval van schade bent u zelf verantwoordelijk voor het herstellen ervan.

Welke software moet ik aanschaffen?

U hoeft in principe zelf geen software aan te schaffen. In de introductieweek installeren we samen met uw zoon of dochter Office 365 . Dit softwarepakket bevat programma’s zoals Word, Excel, PowerPoint, e.d. Deze hoeft u dus niet zelf te kopen. Overige software die nodig is voor gebruik op school zullen we ook in deze eerste week installeren. ledere leerling krijgt bovendien via Office 365 een uitgebreide cloudopslag (OneDrive), waarvan uw zoon/dochter gebruik gebruik kan maken zolang hij/zij bij ons op school zit. Het voordeel van cloudopslag is dat gegevens op ieder moment vanaf elk device benaderbaar zijn.

Heb ik een virusscanner nodig?

Windows Defender, een onderdeel van Windows 10, biedt in principe voldoende beveiliging. Een extra virusscanner zorgt voor nog meer zekerheid.

Wat moet ik doen als de laptop kapot gaat?

Garantie en verzekering loopt via het bedrijf waar u de laptop heeft gekocht. Zodra de laptop kapot gaat, neemt u zo snel mogelijk contact op met het bedrijf. Daar zorgen ze ervoor dat de laptop gemaakt wordt conform de voorwaarden. Heeft u gekozen voor een laptop van The Rent Company, kijk dan voor meer informatie op de website van de The Rent Company.

Waar laat mijn zoon/dochter de laptop?

Uw zoon of dochter neemt de laptop iedere dag mee naar school en weer weer terug naar huis. Zowel op school, als thuis kan dan met de laptop gewerkt worden.

Kan mijn zoon/dochter de laptop meenemen naar een vervolgopleiding?

In sommige gevallen is het mogelijk de laptop mee te nemen naar een vervolgopleiding. Indien u een contract hebt afgesloten bij een bedrijf, neemt u dit contract mee. De service loopt dan niet meer via school , maar via het bedrijf zelf. Sommige vervolgopleiding stellen zelf eisen aan een laptop. Deze eisen kunnen afwijkend zijn van de eisen die het Gerrit Komrij College stelt aan een device stelt.