Boh Foi Toch voorman Hans Keuper verzorgt Komrijlezing 2019
Geplaatst op: 12 april 2019

Na illustere voorgangers als Kees van Kooten, Jan Mulder en Joost Prinsen zal De Komrijlezing 2019 dit jaar op 16 mei verzorgd worden door Hans Keuper. De voorman van Boh Foi Toch zal ingaan op de literatuur, lectuur en liedkunst in het Nedersaksisch vanaf de middeleeuwen tot het heden. Hij zal dit doen door het zingen van liedjes waarbij hij zich begeleidt op afwisselend gitaar, trekharmonika en kromhoorn.

Hans Keuper werd in 1944 in Dinxperlo geboren. Hij studeerde biologie in Utrecht en verbleef na zijn doctoraal geruime tijd in Kameroen. Hij was werkzaam als biologieleraar in Rotterdam, Utrecht en Doetinchem. Voor Boh Foi Toch – de band viert dit jaar het dertigjarig bestaan – schreef hij alle nummers in het Nedersaksisch. Daarnaast was hij jaren redacteur van ‘De Moespot’ en werkte hij mee aan verschillende in het dialect geschreven verhalenbundels. Hij werd al snel geroemd als de man die de streektaal tot ware kunst heeft verheven.Komrij lezing

“Tijdens onze optredens is het prachtig om te zien dat nummers als Beernd van Kuperri-j, Nen Amerikaan, Zeet de Jongs en Hee hee hoo hoo tot diep in Groningen letterlijk worden meegezongen. Zover reikt het Nedersaksisch!” Toch ziet hij met lede ogen aan dat het dialect de afgelopen tijd sterk aan invloed heeft ingeboet. Tijdens de lezing zal hij uitvoerig op de oorzaken daarvan ingaan. Dat Gerrit Komrij eigenlijk niets had met het dialect verwondert hem niets, hij heeft daar een logische verklaring voor. Hij verheugt zich op zijn Komrijlezing: “Saa’m met de leu oet Wenters maket wie d’r un unmudig mooi’n oavend van!”

De Komrijlezing 2019 wordt gehouden op donderdag 16 mei in de theaterzaal van het Gerrit Komrij College en begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is € 10,-. Kaarten zijn te koop aan de infobalie van de school, bij boekhandel Kramer en de openbare bibliotheek.

Op deze pagina:

Er zijn geen tags aanwezig op deze pagina!