Het Komrijk rouwt
Geplaatst op: 25 november 2019

Op 72-jarige leeftijd is woensdagavond Charles Hofman, de levenspartner van wijlen Gerrit Komrij, in Portugal overleden. Hij werd onwel in de auto en reanimatie mocht niet meer baten.

Na de dood van Gerrit Komrij bezocht Charles nog geregeld het naar zijn partner vernoemde Gerrit Komrij College. Zo ook op 14 oktober 2015 toen Kees van Kooten de jaarlijkse Komrijlezing verzorgde. Charles had veel verdriet van het te vroeg overlijden van Gerrit, maar deelde met hem de jongensachtige bravoure. Je kon veel plezier met hem hebben. Toen ik hem enkele jaren geleden terugbracht naar vliegveld Weeze, vroeg hij me of ik voor hem een docentenpasje van het GKC met zijn naam en foto kon regelen. Zijn naam en foto op het pasje van de naar zijn Gerrit vernoemde school, dat zou geweldig zijn! Ben nog altijd blij, en nu zeker, dat ik dat voor hem mocht regelen.

Gerard Venhuis
Oud-docent Nederlands

Het Komrijk rouwt

De laatste jaren bezochten we met leerlingen van het KomReisTheater en KomrijCulinair Vila Pouca en mochten we een kijkje nemen in de woning van Gerrit Komrij, waar tot zijn dood afgelopen woensdag Charles woonde. Ieder jaar werden we weer hartelijk ontvangen en liet Charles zien hoe gastvrij hij was. We tuimelden in verbazing langs meters boeken in trappenhuizen en kamers en vergaapten ons aan kunst en kitsch aan muren en in kasten.

Meer en meer raakten we onder de indruk van de verhalen die Charles vertelde over Gerrit, de liefde van zijn leven, en vooral ook over het gemis dat hij sinds de dood van Gerrit in 2012 voelde. We bezochten samen met Charles het kleine kerkhofje waar Gerrit begraven ligt en meer en meer beseften we dat we in dit kleine Portugese dorp het verhaal mochten horen van een Winterswijker die genoot van het leven en niet bang was daar richting aan te geven.

Voor ons zijn de bezoeken aan Charles en aan Vila Pouca een blijvende herinnering aan twee bijzondere mensen die een leven lang lief en leed met elkaar deelden. Samen met het Komrijk rouwen we om wat was.

Astrid Tiggeloven, Pascal Goossens, Nettie Kosmeier, Ineke Hulshof, Mark van der Mierden, Kristel Nienhuis, Ed de Graaf
Begeleiders KomReisTheater en KomrijCulinair

Lees hier het nieuwsbericht over het overlijden van Charles Hofman.

Op deze pagina:

Er zijn geen tags aanwezig op deze pagina!