Koken op zijn best in Portugal
Geplaatst op: 12 april 2019

Eind februari werd er door een Portugese groep leerlingen een bezoek gebracht aan Nederland. Stijf van de zenuwen stonden onze leerlingen de groep op te wachten. Wie gaan er komen, hoe zien ze eruit, zijn ze wel vriendelijk? Allemaal vragen die bij Nederlandse leerlingen opkwamen. Nadat de Portugese delegatie binnenkwam, was het aftasten en kennismaken. Al snel werd er ontdekt dat Google Translate een fantastische uitvinding is en dat je met handen en voeten ook kunt communiceren. De eerste stappen voor een vriendschap waren een feit.

Na een fantastische week in Nederland vol met mooie Portugese maaltijden, gastheerschap, excursies, spelletjes en een bezoek aan Amsterdam kwam er een einde aan het eerste deel van de uitwisseling. De stoerste jongens bleken kleine hartjes te hebben. De tranen vloeiden volop. De nieuwe vrienden gingen weer huiswaarts.
Na een periode van gemis en voorbereidingen konden we op 1 april eindelijk naar het vliegveld om af te reizen naar Portugal. Gewapend met rode bieten, een stamper voor de stamppot en gehaktkruiden waren de leerlingen klaar om wat te laten zien van de Nederlandse keuken.
Na een lange reis kregen we een warm onthaal en er werd ontzettend veel geknuffeld. Eindelijk zagen de leerlingen elkaar weer. In de bus onderweg naar Oliveira do Hospital werd er plezier gemaakt en luidkeels gezongen. Henk Wijngaard zou trots zijn als hij wist dat zijn plaat over de gehaktballen zo bekend zou zijn.

Naast het bereiden van een Nederlandse lunch en diner was er ook in Portugal ruimte voor excursies en wat cultuur. Een aantal musea en een bezoek aan het huis van Gerrit Komrij stonden op de planning. Dit laatste gecombineerd met een bezoek aan zijn graf waren erg indrukwekkend. Bij het graf werd een gedicht voorgedragen, een bloem gelegd en een verhaal verteld.
Een verhaal over schoenen. Schoenen die laten zien wie je bent. Simpelweg door te kijken naar het soort schoen, hoe ze gepoetst zijn, hoe de veters gestrikt of weggestopt zijn. Kortom de manier hoe je ze draagt, vertelt iets over hoe je bent. Verschillen kunnen er zijn, toch zijn er vaak ook overeenkomsten. Zoveel verschillen en toch ook zoveel gemeen. De leerlingen hebben geleerd dat een minder mooi huis niets zegt over de vriendelijkheid van een mens. Ze hebben gezien hoe goed wij het hier hebben en hoe het ook anders kan. Dankbaar voor alles wat ze hebben en met een het rijkdom van extra vriendschappen keerden we voldaan terug naar huis. Het was een prachtige uitwisseling die bij iedereen een blijvende herinnering zal zijn.

Pascal Goossens
Mariska Hendriksen
Kristel Nienhuis
Ed de Graaf
Begeleiders KomrijCulinair

Op deze pagina:

Er zijn geen tags aanwezig op deze pagina!