Waarom wordt dat onze pubers niet verteld
Geplaatst op: 15 november 2019

Op dinsdag 12 november jl. heeft de algemene ouderavond plaatsgevonden, georganiseerd door de ouderraad. Deze keer ging het over alcoholgebruik bij kinderen jonger dan 18 jaar. Het was een bijzonder geslaagde avond afgaande op de reacties van veel ouders.

“Dit heeft mij aan het denken gezet.”
“Eindelijk handvatten om echt met mijn kind in gesprek te gaan”
“Waarom wordt dit onze pubers zelf niet ook verteld.”

Waar het om ging is dat het alom bekend is dat de grens voor alcoholgebruik boven de 18 jaar ligt. Maar waarom eigenlijk precies?

Kinderarts Nico van der Lely, oprichter van de alcoholpoli’s in Nederland en de voorvechter voor het ophogen van de leeftijdsgrens naar 18 jaar heeft dit in een bevlogen betoog uitgelegd. Hij heeft de aanwezige ouders inzicht gegeven in welke ontwikkeling de hersenen nooit meer door kunnen maken als kinderen voor hun 18e alcohol gaan drinken. Ze worden er bijvoorbeeld dommer van. In een puberbrein komt alcohol anders binnen met grote gevolgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dodelijke afloop, ongewenste seks of een directe link met bepaalde vormen van kanker op latere leeftijd. Maar ook waarom alcohol voor meisjes echt anders werkt dan voor jongens en bij hoeveel voor elk van hen de “lamp opeens uitgaat”.

Ook heeft hij laten zien hoe de commercie rondom alcohol nog steeds vooral gericht is op pubers. Daar begint de klantenbinding voor later. De cijfers laten zien hoe eerder pubers beginnen met drinken, hoe meer ze zullen drinken op later leeftijd. Ook blijken zoete drankjes niet alleen zoet te zijn omdat het lekker is, maar gaat het plan daar echt veel verder. Tegen deze factoren voert Van der Lely met de politiek nog steeds een gevecht, omdat dit maakt dat we nu nog ten dele dweilen met de kraan open.

Ouderavond

Naast de lezing van Van der Lely was er ruimte om in kleine groepjes in gesprek te gaan met jongerenwerkers van Iriszorg en Spot. Hoe voer je het gesprek met je puber en met elkaar en hoe stel je wenselijke grenzen. Deze jongerenwerkers waren er niet alleen deze avond, maar zijn altijd bereikbaar voor vragen, ook voordat het “te laat” is. Zoals ze zelf zeiden, “je bent geen sukkel als je om advies vraagt en ook niet als je elkaar aangeeft welke grens je stelt”

Al met al heeft Van der Lely ouders aan het denken gezet en is de noodzaak om de leeftijdsgrens naar 18 jaar te verhogen pijnlijk duidelijk geworden.

Voor wie het gemist heeft of het graag nog een keer wil horen; Nico van der Lely vertelt zijn verhaal nogmaals op donderdag 21 november a.s. bij Trias. Kijk voor meer informatie op www.fctrias.nl

Ouderraad Gerrit Komrij College

Op deze pagina:

Er zijn geen tags aanwezig op deze pagina!