Afreageren op een bal is soms erg lekker

Ze speelde ooit de sterren van de hemel in de hoogste divisies volleybal, werd moeder en gaf daarnaast ook nog met passie les aan de jongeren van het Gerit Komrij College. Maud Hoftijzer is een echte Winterswijkse, voelt zich als een vis in het water op school en in het dorp en wil er ook nooit meer weg.

Dat is in een ver verleden wel eens anders geweest. “Toen ik klaar was met mijn middelbare school, wilde ik studeren en ver weg en ook nog op kamers. Ik wilde ontdekken wat de wereld meer te bieden had. Dat vonden mijn ouders toen niet goed. Ik was een meisje dat luisterde en ook het geld niet had om de kamerhuur zelf te kunnen betalen,” aldus Maud Hoftijzer. Ze pendelde heen en weer tussen thuis en de opleiding tot basisschooljuf. Achteraf is ze daar toch tevreden mee. “Ik ken nu veel mensen in Winterswijk, er is hier veel te doen en dat geeft me toch een goed gevoel.” Ze wil graag met oudere kinderen werken, liefst vanaf groep 8. “Zij zijn zelfstandig en je je kunt er een goed gesprek mee hebben, maar de boel ook op stelten zetten. “

Maud Hoftijzer is een werkende moeder met twee kleine kinderen die veel van haar tijd vragen. “Op school is er veel te doen, mijn leerlingen verdienen veel aandacht en zo blijft er weinig tijd over om echt iets voor mezelf te doen. Ik lees graag, maar daar kom ik nauwelijks aan toe.” Maud geeft aan dat ze haar leerlingen stimuleert om net als zij plezier te krijgen in het lezen van een boek. “Wat is er mooier dan op de bank met een boek je te verliezen in een andere wereld. Ik blijf de leerlingen uitdagen om toch te gaan lezen. Alle boeken van Heleen Vreeswijk vind ik zelf goed en ik merk dat als ik daarover heb gesproken dat de kinderen dit wel gaan lezen. Aansluiten bij de belevingswereld dat probeer ik. Lezen is belangrijk om jezelf en anderen te kunnen begrijpen.”

Als je aan collega-docenten vraagt wie Maud Hoftijzer is, dan krijg je veel antwoorden die eigenlijk allemaal benadrukken dat ze behulpzaam en zorgzaam is. Dat zijn volgens haar ook de eigenschappen die een goede docent in huis moet hebben. ”Maar je moet ook een grote dosis humor hebben en jezelf en je vak niet te groot willen maken. Het gaat bij mij in de les om de klik tussen de leerlingen en de docent. Als die er is kun je samen ver komen en mooie onderwijsdoelen halen.

Maud bezoekt gedurende het jaar alle basisscholen in Winterswijk en alle groep-8 leerlingen kennen haar. Ze vertelt dan het verhaal van het Gerrit Komrij College: hoe wordt er les gegeven, welke leraren en vakken heeft de school, maar nog belangrijker vindt ze het om te vertellen over de sfeer op het Komrij College. “ We begeleiden goed, laten nooit een leerling aan zijn lot over. Dat komt omdat we werken met vaste teams met herkenbare gezichten en dat geeft vertrouwen. Dan alleen kan er in een goede sfeer gewerkt worden aan de vakken.”

Maud Hoftijzer is een mensenmens. Ze wil graag mensen om zich heen hebben en ook in haar sportieve leven als volleybalster bij het tweede elftal van WIVOC is ze gangmaker in het gezellige team. “Het zijn de vrouwen om me heen waar ik plezier in heb en die me ook tijdens wedstrijden en trainingen door de week heen trekken en me weer laten ontspannen. Als iets niet lekker zit of je hebt wat ergernissen dan is niets fijner dan even met een aantal meiden een balletje te slaan. Afreageren op een bal kan soms erg lekker zijn.”

Terug naar het overzicht